Доставка

Начало / Доставка

Условия за доставка на стоки

Доставката на поръчаните стоки се осъществява чрез следните способи:

  • – чрез куриерска услуга от трето лице
  • – чрез услуги на Български пощи

Доставката се извършва до офис на куриерска служба „Спиди“, пощенски клон или до адрес на потребителя на територията на Република България, освен ако в сайта не е посочено друго.

Разходите по доставката до офис на куриера и до пощенски клон са за сметка на Търговеца. Доставката до адрес, посочен от потребителя се осъществява срещу фиксирана сума от 3 лв.

Преди изпращане на поръчаната стока Търговецът има право да се свърже с Потребителя на посочения от него телефон, с цел уточняване на детайли за поръчката и/или доставката.

Търговецът не носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато Потребителят е посочил неверни, непълни и/или неточни лични данни, включително, когато е посочил непълен, неточен или фиктивен адрес или телефон.

Доставката се извършва в срок от 2 до 10 работни дни. При извънредни обстоятелства Търговецът си запазва правото да удължава срока за доставка, като своевременно информира за това Потребителя.

Търговецът обработва поръчките в срок от работни дни от извършване на поръчката. Доставката обичайно се извършва в рамките на обичайния в практиката срок съобразно с избрания способ за доставка.

Поръчаните стоки се доставят срещу подпис, като по-големите пратки при изпозлване на куриерска услуга се доставят до входа на сградата.

Потребителят е длъжен да прегледа стоката в момента на доставката ѝ и да уведоми незабавно при установени несъответствия, липси и повреди. Ако Потребителят не стори това, се приема, че доставката е приета без възражения.

При извършване на международни доставки, приложими са правилата за доставка и получаване на пратки на съответната национална пощенска служба, както и на съответното национално законодателство на държавата, в която се намира получателят на стоките.

Всички импортни такси при внасянето на стоката са за сметка на Потребителя. Потребителят не може да иска възстановяване на цената, ако е отказал да плати импортните такси или да получи пратката.

Търговецът си запазва правото да променя наличните методи на доставка и плащане и/или условията по тях по всяко време чрез публикуване на наличните методи на доставка и плащане на уебсайта без друго известие.Търговецът има право да откаже да сключи договор с некоректен Потребител.

Търговецът има право да третира Потребител като некоректен и да откаже да изпълни поръчката му в случаите, когато:

  1. е налице неспазване от страна на Потребителя на Общите условия;
  2. е установено некоректно, арогантно или грубо отношение към представителите на Търговеца;
  3. са установени системни злоупотреби от Потребителя спрямо Търговеца.
  4. са налице предишни поръчки от Потребителя, за чието приемане той не се е явил в офис на куриер, отказал е връзка с куриер, или автоматично е върнал на Търговеца.